30:a till salu i Californien
Det var tur att vi fick ihop båtar till Sandhamnsregattan, där sprang jag nämligen på ingen mindre än Doug Peterson, som var där och seglade sexa. Han förmedlade den glädjande nyheten att Vanja VI, en riktigt klassisk Reimers 30:a, lever och seglar i Californien. Inte nog med detta, jakten är till salu. Jag jagar för närvarande ägaren för närmare besked. Själv har jag i dagsläget ingen möjlighet att köpa båten, men det vore en kulturhistorisk välgärning att få hem den. Varför inte slå till? chansen lär ine komma igen. 

Jakten ifråga är en verklig raritet. Den byggdes 1944 på Neglinge och seglade 8 år i Sverige innan den exporterades (i första vändan till Schweiz 1952). Det är den första 30:a där Reimers använde den designen han sedermera fortsatte med. Tidigare ritade han båtar med längre överhäng  och mera utfalland sidor, men i och med Vanja VI hade han kommit fram till de typiska linjerna som återfinns på alla hans senare konstruktioner. Vi har många framgångsrika 22:or ritade enligt det konceptet kvar i Sverige, Trollet, Chadrak, Mona II, och Ramona II för att bara nämna några av de mest kända. Ingen liknande 30:a finns dock i Sverige, möjligen Taifun undantagen.

Skicket verkar vara hyggligt. Framför allt påpekade Doug att språnglinjen är intakt, vilket tyder på att hon fått ett bra omhändertagande, bra stöttning och inte för hårt seglad. Som framgår av bilderna finns det en del blåträ i däcket som väl sannolikt tarvar en del arbete. Vidare sade Doug att en del järnspant under vattenlinjen behövde bytas, det salta Stilla Havsvattnet kanske inte har varit den bästa miljön för de gamla galvade spanten.

Priset då, ja tyvärr har vi ingen aning om detta, när vi satt och spånade i Sandhamn över en (eller flera) pilsner så gissade vi på 200 000 kr inklusive hemtransport, men med en marginal på minst 100 000 åt båda hållen. Enligt Doug så är ägaren angelägen om att båten kommer i goda händer, och helst i Sverige, så det kanske finns möjlighet att få loss den billigt. 

/Olle Madebrink

2006-02-01, Ägaren till Vanya funnen