EUROPACUPEN 2004 I NYNÄSHAMN,
EN SVENSK SUCCÉ

På tisdag morgon var det ett par 30:or som vaknade upp på Nåttarö. Kvällen innan hade det varit en hel del prat på berget om segling, Sandhamnsregattan och i synnerhet 30:or. Alla blev väldigt glada när det berättades att det kommer 26 båtar till start. Men nu är det tisdag morgon och tyskarna beger sig till Nynäshamn för att ta in på hotell och packa ur båtarna. De är också väldigt angelägna om att besöka bolaget.
– Vad dyrt det är i Sverige, klagar de. Enligt rykte hade de redan druckit upp 72 flaskor vin i Sandhamn och på vägen ner genom skärgården.

Fest hemma hos Henrik Moberg SWE 228 Indra
Övriga seglade ner till mot Järflotta för att komma till Torö och Henrik Mobergs pre-race barbecue, som blev en väldigt lyckad tillställning. Grillparty med ordförande (presidenten) som grillchef. Torö trophy (pil, skytte och yxa mm) och ett 50 tal tyskar, fruar, barn och män. Tyskarnas gästfrihet visste inga gränser då de bar in mer vin än vad familjen Moberg gör av med på ett helt år. 30-klubben och alla festdeltagare vill framföra ett särskilt stort tack till Henrik och hans fru.

Bottenkänning
På kvällen får ordf i 30-klubben för sig att åka till Nynäshamn, allt går bra tills han går på grund. Det skulle ju stå en grön prick här skriker skepparen med blodet sprutande från näsan. (Dagen efter är det många Nynäsbor som talar om för Patrik att det minsann inte finns någon prick på platsen, den finns i kortet men inte i verkligheten). Båten klarade sig oskadd med ordförande gick runt med blåögon stora som Peps Perssons runda glasögon. (-Patrik, även om pricken saknades….Var du på rätt plats? Vid rätt tid? Med hänsyn till tyskarnas gästfrihet/vin?). Detta är frågor vi aldrig kommer att få reda på.

Onsdag 28/7
På onsdag morgon vidtog den sedvanliga folkvandringen där alla båtar belamrade bryggorna med semesterpackning. Det är kastruller, hinkar, extra tampar, fotogenkök, alla segel som kunde vara bra att ha, tombackar, mm, mm. Mätmännen går runt och kollar säkerhetsutrustningen, bogsertamp, regelankare och j-mått. På bryggorna sågas det och seglare undrar om inte någon har ett extra regelankare då plätten inte godkändes.
Klockan 13.00 är det åter lugnt i hamnen då alla är på väg ut till starten för Tun Up, som ligger vid horisonten, långt, långt var det. Det blir en lustig segling då vinden vrider och vi i kön drabbas av motvind på sista länsen och blir tvingade att riva spinnakern. I samma veva öppnar sig himlens portar och ett kraftigt regn kommer i samma ögonblick som vinden tar slut. De utländska gästerna visar framfötterna och GER 114 spikar följd av USA 49 och SUI 35. Hamnen fylls återigen av liv och rörelse. Seglare står och ljuger i korvkön med en bärs i handen i väntan på lite mat.
Lite senare är det invigning och representanter från NSS och kommunen höll tal. Men höjdpunkten är ändå när ordf. för 22-klubben Allan Förberg lämnar över 22:an Rayonas toft till ordf. för 30-klubben Patrik Stenberg som för en förvånad internationell publik förklarar vad det hela handlar om. Om det blev fler 30:or än 22:or så skulle Förberg donera sin toft till en brasa och så blev det. Många av de internationella gästerna tyckte att det var hänsynslöst att elda upp en så gammal fin mahognybit, mer om det senare.

Torsdag 29/7
Annullerad
Har då aldrig varit med om en liknande start. När skottet går vrider vinden, alla är heta och vill iväg. De som legat nere vid lovartflaggen slår ut på babord för att klara flaggan. Båtar slår ihop och var och varannan båt har en röd flagg uppe. Mest hörs de internationella båtarna som har kvinnor ombord, deras röster skär genom märg och ben och det låter som att minst en båt har gått till botten. 60 sek senare kommer helt oförberett ett gäng monstervågor på 2 meter från ett stridsfartyg som passerat en bra bit bort. Hade dessa kommit en minut tidigare hade det säkert blivit stora materiella och personskador. Men alla kommer iväg så småningom men vid första länsen kommer det en följebåt med flagga N uppe, ”alla kappseglingar som har startats är annullerade”. Bara att länsa ner till startlinjen och ta nya tag.

Segling 1
Nord, 5 – 7
Jämn linje, vinden har nu stabiliserat sig och vi har alla fått göra ett startförsök så adrenalinet är på en kontrollerbar nivå i fältet. Många går in mot land på babordssidan och får ett bra lyft in mot märket. SWE 208 Penguin leder med SWE 225 Gryning som tvåa och SWE 230 Svalah på tredje plats. Efter spinnakersättningen så gippar Svalah tidigt och hotar att passera Gryning på insidan. En ljudlig smäll och Henrik på Svalah får agera maststötta när häckstaget går av och masten lutar 45 % föröver (-Visst har man hört att det är bra att släppa fram masten på länsen men detta var nog i mesta laget). Skickligt att behålla masten ombord när +100m2 spinnaker drar i 7 m/s. På nästa kryss går många längs land och Penguin har en enkel match att täcka fältet. Penguin spikar med Gryning som tvåa.

Segling 2
Nord, 6 – 8 m/s
Återigen jämn linje och babordskanten som gäller. GER 130, SWE 208 och SWE 225 har ett eget race som slutar med att SWE 225 vinner knappt före GER 130 och SWE 208 För att öka spänningen så agerar målfartyget rörlig mållinje. Detta ger en extra krydda i slutet av en mycket tät segling. Två seglingar och bästa tyska resultat är en 2:a. Var det inte dom som skulle vinna det här? Ombord på Gryning så firar Stefan Linder med besättning den första spiken med Champagne, liten flaska. Räknas detta som doping? Fördäcksgasten Staffan häller ut halva flaskan i havet för att vi inte skall bli för kaxiga.

Segling 3
Nord, 6 – 9 m/s
Flera omstarter och till slut blir det svart flagg, en spännande företeelse som normalt bara används i Laser och Express. Vid lovartflaggan är det helt tomt och det är enkelt att göra en bra start. Alla är rädda för att få en disk så tidigt i regattan. GER 141 visar redan här att man har lite dimmiga begrepp om båtens längd och blir diskade för tjuvstart. Gryning tar dagens andra spik och GER 130 kommer tvåa igen. Dom är rätt jämna dom där tyskarna, kanske bäst att börja ha koll på vilka som går fort….

Fredag 30/7
Segling 4
Nord, 6 – 9 m/s
Jämn och fin linje men babordskanten är fördelaktig på första kryssen. Många tycker att den är så fördelaktig att de väljer att försegla sig med ett par hundra meter vilket kanske inte är det snabbaste sättet att ta sig till första märket. Pelle Mineur med SWE 218 Lii har kanonfart och kommer helt rätt in på märket från babordskanten med bra ledning. Gryning rundar tvåa tätt följd av GER 130 och SWE 219 Malin. Pelle hissar sin jättespinnaker och seglar 10 grader lägre med bibehållen fart vilket givetvis är en vinnande taktik, fort och rakt på märket. Gryning kämpar för att hålla den tyska anstormningen på avstånd och tar en andraplats. SWE 219 kommer förbi tyskarna innan sista länsen men kommer inte riktigt ikapp Gryning.

Segling 5
Nord, 6 – 9 m/s
Någon lovartfördel, många båtar försöker utnyttja detta samtidigt som man försöker ta sig in mot land på babordssida. Resultatet blir ett långt styrbordslag under första halvan av kryssen. Just innan de första båtarna skall runda kryssmärket så vrider det 15 grader åt styrbord vilket gör att det som såg så bra ut inne vid land inte längre är helt lyckat. Resultatet är att många kommer samtidigt till första märket, vissa med mycket frustration efter att ha tappat för babord in mot märket.
När S 86 Ellen kommer in mot kryssmärket för sista rundningen på layline kommer GER 141 in i tvåbåtszonen för babord. Eftersom man är rädd om båten och andras båtar så fortsätter inte S 86, vilket hade resulterat i avsevärda skador på GER 141. S 86 lovar och ställer sig i vindögat för att undvika kollision men där kommer det andra båtar så det är bara att dra i rodret och falla ner bakom tysken. Detta resulterar i att SWE 86 hamnar under märket med väldigt dålig fart och blir där påseglad av SWE 223, en styrbord styrbord situation. Det tog tre timmar för protestkomittén att reda ut fallet. GER 141 blir diskad och även S 86 blir diskad för att ha fallit mer än tillbörligt och inte undvikit kollision.
I täten rundar SWE 208 med Gryning på andra plats. Gryning gippar tidigt och leder vid länsmärket. Lös bevakning under resten av segling resulterar i ytterligare en spik för Gryning, SWE 208 kommer tvåa och SWE 219 trea.

Segling 6
Nord, 6 – 9 m/s
Riktigt jämn start. Lovartsklungan kommer iväg bra och när vi på Gryning slår för att trassla sig ut på styrbordskanten så hörs vissa tyska susbstantiv som inte stod i mina läroböcker. Pelle Mineur i Lii är obeveklig och tar ytterligare en spik med god marginal. GER 114 kommer tvåa. Vi på Gryning lyckas sega oss upp från en 14 plats vid första märket till en 6:a i mål. Mycket kul segling med flera vrid som gör det möjligt att komma tillbaka i matchen.

Lördag 31/7
Segling 7
Nordost vridande till Ost. 1- 3 m/s
Lätta vindar och uppskjuten start. När det väl blir start så är det åter babordskanten som gäller. GER 130 och USA 49 går ut på styrbordkanten som ser bra ut till en början men vinden är bättre närmare land och babordsklungan går klart före.
GER 150 Mariposa med Peter Theile är klart överlägsna i den lätta vinden men SWE 218 Lii är också bra med som andrabåt. På andra kryssen vrider det kraftigt till styrbord och alla når märket på ett slag. Under länsen så gäller det att ta ner spinnakern i tid eftersom genuan är snabbare i den lätta vinden. GER 150 vinner med Lii som tvåa. Första tyska spiken! Gryning kommer 7:a och är klara segrare.

Segling 8
Ingen vind.
Efter en timmes guppande på blanka vatten ljuder de tre skotten som förkunnar att alla seglingar är slut och det är dags att åka in och dricka öl.

Efter dagens seglingar bjuder 30-klubben på öl och tilltugg på bryggan, förvånansvärt fort dricks 150 öl upp, några regndroppar mjukar upp chipsen till en fin mjuk konsistens. Tyskarna börjar genast ta upp sina båtar och det går med en rasande fart.

Sammanfattning
En svensk succé, med många internationella vänner. Att det dessutom gick så bra för M 30:an är mycket glädjande inför framtiden och vi hoppas att fler M 30:or tar chansen att segla spinnaker för att ge övriga ”riktiga” 30:or en match på banan. Med rätt rorsman kan det gå hur bra som helst. 30-klubben hoppas nu på att ett par båtar tar sig ner till Bodensjön 2006 för att försvara titeln.

Prisutdelning
Utöver övriga priser och pokaler får vinnarna på Gryning även Rayonas sittplanka, att eldas upp i enlighet med vadet.

Resultat
Europacupen
1:a pris Europa Cup
Trofé Stefan Linder S 225 Gryning
Bästa äldre träjakt Jerker Nilsson pokalen Hotz Jörg SUI 35

KM/RM
1:a pris Laurin pokalen
Stefan Linder S 225 Gryning
2:a pris Ingabritt pokalen Pelle Mineur S 218 Lii
Bästa äldre svenska träjakt Pani Cup pokalen Jan-Erik Nystedt S163 Pani
Bästa 20-års jakt Indra Pokalen Patrik Stenberg S 86 Ellen III
Bästa start H. Östermans kanon Jan-Erik Nystedt S 163 Pani

Regattamiddag
Något förvånade blev vi när vi bli guidade upp bland båtskjulen för att äta regattamiddag som hölls i ett av båtskjulen. Vi kan bara föreställa oss vad våra utländska deltagare tänkte (om de barbariska folken uppe i norr). Men på det hela taget var det en trevlig middag som avslutades i hamnen där vi fick höra samma coverband en kväll till. De flesta seglare som var kvar i hamnen höll sig bakom scenen för att kunna prata med varandra samt att hålla koll på Allans toft som när som helst skulle brinna.

Toften
Sent på kvällen efter regattamiddagen nere på kajen en bit från scenen eldas den tidigare nämnda sittplankan upp. Stefan Linder, skeppare på Gryning, tänder under glada rop. Hasse Samuelsson och Patrik Stenberg grillar lite uppkäftigt korv på plankan, den smakar så där. Det sprids en doft av bränd fernissa över hamnen som påminner om varmluftpistoler och vårrustning.

Söndag 1/8
Trött, men äntligen blir det lugn och ro och semestersegling.

Motvindseskader
Under lördagskvällen kom det fram ett förslag på en eskader för skärgårdskryssare nästa år, en Motvindseskader i trånga sund. S86 och S150 testade konceptet veckan efter EuropaCupen med gott resultat. I den nordostliga vinden stäckte vi upp genom Stockholms skärgård till ett stort förtret för alla de runda moderna plastbåtar som vi seglade förbi. Nästa år gör vi om detta igen under trevliga och gemytliga former. För att få det hela att fungera så kommer eskadern att ske i form av jägarmarsch. Den ledande båten får efter ett tag halka ner i kön för att på så sätt hålla ihop den vackra eskadern.

Vid pennorna
Stefan Lidner, SWE 225 Europacupvinnare och klubbmästare 30-klubben
Bengt Sareyko, SWE 225 Europacupvinnare
Patrik Stenberg, S 86 ordförande 30-klubben


Samling för Pre-race barbecue hos Mobergs på Torö

Torö Trophy

26st 30:or sammlade för race i Nynäshamn


PrisutdelningToften brinner!!!

Foto: Henrik Moberg, Tamas Dûlin, Jelena Spendrup